Η παρούσα πρωτοβουλία γεννήθηκε κατόπιν των εξής διαπιστώσεων:
Η καλπάζουσα αλλαγή του δημοσιογραφικού τοπίου στην χώρα μας, με την προσθήκη των μη κρατικών οπτικοακουστικών μέσων την δεκαετία του '90 και των νέων τεχνολογιών (Διαδίκτυο, Ευρυζωνικές κ.ά.) τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει άρδην τους τρόπους επικοινωνίας και έχουν δημιουργήσει ανάγκες για μία πιο σύνθετη δημοσιογραφική παιδεία και για επικοινωνητές με πολύ πλατύτερες γνώσεις και ευσυνειδησία.
Η εκπαίδευση των «επικοινωνητών» στην Ελλάδα (σχολές ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας) γίνεται –κυρίως- από πτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα, χωρίς εξοικείωση με τις Νέες τεχνολογίες και τις δυνατοτήτες που δίδουν οι επιστήμες Επικοινωνίας και Πληροφορικής (ICT) καθώς και οι γλωσσικές τεχνολογίες
Δεν υπάρχουν μεταπτυχιακά τμήματα, στα σχετικά διδακτικά αντικείμενα
Πέραν των νέων πτυχιούχων υπάρχουν αρκετά στελέχη του Οπτικοακουστικού τομέα και της Επικοινωνίας/Δημοσιογραφίας που έχουν πτυχία κοινωνικών επιστημών και έχουν πολλά να κερδίσουν από έναν μεταπτυχιακό τίτλο συναφή με το επαγγελματικό τους αντικείμενο.
Το πρόγραμμα Master of Arts στην Ποιοτική Δημοσιογραφία και τις Νέες Τεχνολογίες, είναι δίγλωσσο, στα Ελληνικά / Αγγλικά. Δεκτοί γίνονται οι υποψήφιοι που κατέχουν τα τυπικά προσόντα (πανεπιστημιακό πτυχίο ή δίπλωμα επαγγελματικής σχολής, ιδιότητα μέλους της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και πετυχημένη επαγγελματική θητεία, ομιλούν καλά Αγγλικά και κρίνονται θετικώς κατά την σχετική συνέντευξη.
Το πρόγραμμα διαρκεί 2 χρόνια (3 τετράμηνα και πτυχιακή εργασία) και η εκκίνηση καθώς και η ολοκλήρωσή του γίνονται στις εγκαταστάσεις του DUK, στο Krems (Vienna). Τα υπόλοιπα μαθήματα εκτελούνται στο Ε.Μ.Π. και στις εγκαταστάσεις και τα στούντιο του ΙΕΛ / Ε.Κ. "Αθηνά", στο Μαρούσι. Για την διευκόλυνση των φοιτητών-στελεχών καθώς και των εργαζομένων, τα μαθήματα γίνονται με εντατικά modules από το πρωί έως αργά το απόγευμα, Πέμπτη με Κυριακή, μία εβδομάδα τον μήνα. Εναλλακτική εκδοχή (εφόσον υπάρξουν δύο τμήματα επιτυχόντων υποψηφίων) είναι δύο εντατικές περίοδοι την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, μία την Παρασκευή το απόγευμα και μία το Σάββατο πρωί. Στους ενδιάμεσους χρόνους οι φοιτητές αναλαμβάνουν ασκήσεις που εκτελούν με την συνδρομή των υπηρεσιών και των εργαστηρίων του οικείου φορέα.